vineri, 31 decembrie 2010

Cele mai bune 10 jocuri din 2010

0 comentarii
Cele mai bune 10 jocuri ale anului 2010

1. Heavy Rain (Sony, Playstation 3) - este un joc exclusiv pentru PS3 dezvoltat de catre Quantic Dream. Acest joc este o aventura grafica, dar deasemenea poate fi comparat cu un film interactiv, asa cum o fac creatorii. Jucatorul poate sa faca alegeri, sa ia decizii, astfel incat cursul actiunii va  fi deseori schimbat in functie de preferintele jucatorului.
 Totul este bine definit, personajele, peisajul, povestea. Din acest motiv este considerat ca fiind jocul anului, in ciuda faptului ca este disponibil doar pentru PS3.

2. Red Dead Redemption (Rockstar Games, Playstation 3/Xbox 360) - Este un joc neliniar(sandbox) de actiune-aventura western, dezvoltat de catre Rockstar San Diego. Acest joc video a fost anuntat oficial pe 4 februarie 2009, si a fost lansat pe 18 mai 2010 in America de Nord, si pe 21 mai in Europa si Australia pentru Xbox 360 si PS3.
 Este considerat ca fiind succesorul spiritual al jocului Red Dead Revolver lansat in 2004.
 Trama jocului Red Dead Redemption are loc in ultimii ani ai vestului american, situata in anul 1911. Se povestete despre un bandit, John Marston, care santajeaza niste agenti federali pentru a ajuta la impunerea legii la granita cu Mexic - SUA.
 Actiunea are loc in statele fictive New Austin, Nuevo Paraiso si West Elizabeth.

 3. Super Mario Galaxy 2 (Nintendo, Wii) - Jocul Mario se afla din nou in atentia noastra. Acest joc este succesorul jocului Super Mario Galaxy, si al jocului Super Mario 64, cel din urma revolutionand jocul Mario, trecand la un motor de grafica 3D.

4. Mass Effect 2 (Electronic Arts, PC/Xbox 360) -  este un joc de actiune publicat de EA Games si dezvoltat de BioWare Edmonton in colaborare cu BioWare Montreal. Jocul reprezinta o continuare a predecesorului sau, Mass Effect. Mass Effect 2 a fost lansat pe PC si Xbox 360 la data de 26 ianuarie 2010 in Australia si la data de 29 ianuarie în Europa, cu intarziere de o zi fata de data stabilita initial. Probabil una din cele mai atragatoare facilitati ale jocului este posibilitatea de a importa Save files ale caracterelor jucate in Mass Effect 1, putand continua aventura primei parti din serie.

5. Rock Band 3 (MTV Games, Playstation 3/Xbox360/Wii) - Este un joc lansat de catre MTV Games, si este o continuare a jocului Rock Band.

6. Call of Duty : Black Ops(Activision, PC/PlayStation 3/Xbox 360/Wii) - este un joc video, shooter, dezvoltat de catre Treyarch si distribuit de catre Activision, apartinand faimoasei serii de jocuri Call of Duty, acesta fiind jocul cu numarul 7 din serie.
 Actiunea jocului are loc in timpul Razboiului Rece, in anii 1960.


7. Fifa 11(EA Sports, PC/PS2/PS3/PSP/Xbox 360) - a fost lansat de Electronic Arts la data de 1 octombrie 2010. Este jocul cu numarul 19 din seria FIFA.


8. God of War 3(Sony, PS3) - este al 3-lea joc pentru consolele de ultima generatie, si cronologic este al 6-lea joc din serie(existand inca 3 jocuri pentru consolele portabile).


9. Starcraft II: Wings of Liberty(Blizzard, PC) - este un joc de strategie militara si SF in timp real (RTS) dezvoltat de Blizzard, ca sequel al faimosului joc din 1998, Starcraft.. Starcraft II va fi lansat in trei parti: jocul de bază intitulat Wings of Liberty, si doua pachete expansion, Heart of the Swarm si Legacy of the Void.
 Actiunea are loc in secolul 26.


10. Halo: Reach(Microsoft, Xbox 360) - este un joc dezvoltat special pentru consola Xbox 360, anuntat in 2009 si lansat in 2010.
 Trama jocului are loc in anul 2552.

Google este depasit de catre Facebook in SUA

0 comentarii
  La sfarsitul anului 2010, potrivit unei analize facute de catre firma Internet Hitwise se confirma faptul ca Facebook a depasit Google la numarul de vizitatori, astfel Facebook fiind cel mai vizitat site din Statele Unite ale Americii in anul 2010.

 Cum de a fost posibil acest lucru? Ei bine, se pare ca la americani sociabilitatea este pe primul loc, facebook fiind principala retea de socializare, iar google fiind doar un motor de cautare.

 Cei de la Google vor face mari eforturi pentru a reveni pe prima pozitie. In sfarsit Google are concurenta, chiar daca nu directa (Facebook nefiind un motor de cautare).

Google sarbatoreste Anul Nou

0 comentarii
Google si-a modificat astazi logo-ul, in onorea ultimei zile a acestui an, 31 decembrie 2010. Grupul de litere "oog" a fost inlocuit cu numarul roman "MMX", ce are ca echivalent numarul 2010.
 Serbarea venirii noului an este sugerata de artificiile de fond.

vineri, 24 decembrie 2010

Unde este omul? Testeaza-ti simtul de observatie

0 comentarii


Poti gasi omul din aceasta poza? Cat timp iti ia?

 Din punctul de vedere al medicilor care au creat acest experiment:
1. Daca il gasesti in trei secunde, ai simtul de observatie mai dezvoltat decat al majoritatii.
2. Daca il gasesti intr-un minut, atunci simtul tau de observatie este perfect normal.
3. Daca il gasesti intr-un interval de timp cuprins intre 1 si 3 minute, atunci simtul tau de observatue reactioneaza mai lent. Un supliment de proteine ar putea fi de mare ajutor.
4. Daca il gasesti in mai mult de 3 minute, atunci simtul tau de observatie este destul de lent, unica sugestie este mai participi la teste de acest tip pentru a ti-l dezvolta.

Cel mai mic sat oras din lume

0 comentarii
 Cea mai mica localitate din lume are doar 1 locuitor.
Se numeste Lost Springs, si a fost un oras pentru lucratorii unei autostrazi. Dupa ce au terminat autostrada, prin anii '80, toti locuitorii au plecat, unul cate unul. Doar o famile s-a mutat in acest oras, insa dupa ce a fost parasit.
 Din aceasta familie a ramas doar capul familiei, sotia sa a decedat, iar fiul sau s-a mutat in alta parte.


In momentul de fata Lost Springs este un oras cu doar 1 locuitor.

Se poate depasi viteza luminii?

1 comentarii
 Inteleg ca titlul sperie destul, insa va asigur ca daca cititi tot veti intelege (sau cel putin la asta ma astept)!
 Pentru inceput nimic nu-i mai bun decat niste intrebari simple

 Cu siguranta va amintiti inca de cand erati mici legile miscarii ale lui Newton. Problema tipica care se ivea era urmatoarea: Presupunem ca ne aflam pe strada in stare de repaus, si ca un autobuz circula in fata noastra cu o viteza de 50 km/h. Un pasager al acestuia arunca in interior spre directia de mers o minge cu o viteza de 20 km/h. Noi, aflati afara, cum percepem aceasta viteza? Foarte simplu, viteza de miscare a autobuzului si cea a mingei se aduna, astfel mingea avand fata de noi o viteza de 70 km/h. Totul este corect.

 De aici incepe ce e mai interesant. Sa ne imaginam acum ca schimbam autobuzul cu o nava spatiala, care nu se mai deplaseaza cu 50 km/h, ci cu aproape viteza luminii (notam aceasta viteza cu c). Ce se va intampla daca in interiorul acestei nave se va trage cu un proiectil, cu aproape viteza luminii, in sensul directiei de mers? Ce viteza va avea proiectilul fata de observator? Va depasi pentru observatorul  din afara aflat in stare de repaus viteza luminii?
  Ne gandim ca da, pentru ca are destul de multa logica sa fie suma vitezelor (u + v)... insa ne scapa ceva. Nu degeaba preciza Einstein ca NIMIC nu este mai rapid decat lumina.
 In acest caz, ce am neglijat mai exact? Foarte simplu... ceea ce am facut noi se numeste "suma vitezelor", si are in realitatea urmatoarea formula, putin mai complexa: 

w = ( u + v ) / ( 1 +  uv / c^2 )

 La viteze abituale, termenul uv/c^2 este practic 0 (c^2 este un numar enorm), din acest motiv ecuatia se simplifica, si ramane de calculat doar suma vitezelor (exact ca si in cazul legilor lui Newton).
 Fara indoiala, calatorind, cu viteza de 0.9c (90% din viteza luminii), si lansand un proiectil in directia sensului de mers cu o viteza de 0.9c descoperim ca proiectilul nu va atinge viteza de 1.8c (care ar fi aproape dublul vitezei luminii)...

Sa vedem de ce. Aplicam cea de-a doua formula:
(0.9c + 0.9c) /(1 + (0.9c*0.9c) / (1c^2)) = 1.8c / 1.81c = 0.994c

Deci, proiectilul nu ar iesi din nava in stil matrix. Pentru cei din interior totul s-ar vedea absolut normal.

Fara indoiala, observatorul neaflandu-se in stare de miscare si privind din afara scena, va avea parte de o serie de efecte extraordinare:
1. Atat nava cat si membrii acesteia se vor comprima ca un acordeon de-a lungul axului deplasarii (ajungand la o lungime nula la limita vitezei luminii).
2. Masa obiectelor urca simultan cu viteza (masa ar ajunge la infinit daca ar atinge viteza luminii).
3. Timpul ar trece mult mai lent pentru cei aflati in interiorul navei (timpul aproape se opreste la atingerea vitezei luminii).

Toate precizarile lui Einstein, puse mai tarziu in practica s-au demonstrat a fi foarte exacte (daca teoria relativitatii a lui Einstein ar fi fost incorecta, atunci acceleratoarele de particule nu ar putea functiona, sau bombele atomice nu ar exploda). 

Traiul decent - un ideal pentru multe persoane

0 comentarii
 Vorbeste Warren Buffett, avand cea de-a treia avere de pe planeta, clasificata dupa marime: "Bogatii trebuie sa plateasca mai multe impozite". "Ne merge mai bine ca niciodata"; admite intr-un interviu recent acelasi investitor multimiliardar, care a denuntat acum cativa ani, ca secretara sa platea proportional mai multe impozite decat el.
 Buffet vorbeste despre SUA, insa mesajul sau este exportabil. In Romania, pentru a nu merge mai departe, avem acelasi impozit si aceleasi taxe pentru toate categoriile sociale. Multi intreprinzatori au un profit mai mic decat salariul mediu, sau unele pensii speciale. Se pare ca inegalitatea este intr-o continua crestere, si nu doar in Romania, ci in intreaga UE, si in intreaga lume.

 Cei cu venituri astronomice ar trebui sa aiba taxe speciale. Deasemenea si cei cu venituri mici. In acest mod inegalitatea nu ar fi chiar atat de mare, si am putea toti sa beneficiem de un trai decent. Insa cine ar aplica asta? Parlamentarii? Guvernul Boc? Presedintele? ...
 Sunt unii oameni care au ajuns sa anunte ca au prea multi bani, si vor sa ajute economia.
 Se pare ca de moment traiul decent ramane un ideal pentru multe persoane.

joi, 23 decembrie 2010

Jocuri la bursa

1 comentarii
 Citez pe Keynes: "Pietele pot mentine irationalitatea mai mult timp decat poti tu sa iti mentii solvabilitatea". Citatul are mai mult de jumatate de secol, insa ratiunea bursei nu s-a imbunatatit; dimpotriva. Ce sunt astazi pietele (market-urile)? Gandeste-te la Skynet, din Terminator; la Hal 900, din Odiseea Spatiala, sau la Deep Blue care l-a invins pe Kasparov. Mai mult de jumatate din toti banii care sunt miscati de catre bursa din New York sunt gestionati de catre masini dupa algoritmi automatizati. Restul il completeaza brokerii care isi urmaresc primele, versiunea cyborg a vechilor Mad Men. Piata bursiera se invarte intre brokeri si algoritmi, in ritmul impulsurilor ultrarapide si haotice emise de catre aceste programe computerizate.
 Cei mai buni informaticieni si matematicieni, avand un avantaj in inteligenta, se duceau inainte la Google. Acum sunt recrutati de catre Wall Street. Cheia nu sta in economie, ci in scoaterea avantajului in statistici, teoria jocurilor de noroc. Bursa devine un imens joc de poker online bine programat, slab inspirat din lumea reala. Este un razboi tehnologic intre bancile de investitii, unde fiecare algoritm secret valoreaza milioane si toti concureaza pentru a-si decoda rivalul. Birourile din zona 60 Hudson Street, in imediata apropiere a Wall Street-ului sunt intr-o continua dezvoltare, in speciale centrele de date. Tot ceea ce conteaza este un loc cat mai aproape fata de calculatorul central, in "high frequency trading". Fiecare milisecunda conteaza, chiar si timpul de raspuns al serverului, exact ca la jocurile in retea. Totul conteaza pentru a castiga.
 Noi, ca oameni, ce rol avem in acest Matrix? Doua roluri: cel al oamenilor care se ocupa de acest sistem irational, si cel al restului, care se afla in suferinta.

Wikileaks - Despre Julian Assange si scopul sau

0 comentarii

Julian Assange este vanat de multa lume detinatoare de putere, pentru faptul ca acesta este fondatorul site-ului Wikileaks, site in care sunt prezentate scurgerile de informatii trimise de catre voluntari din intreaga lume.
 Acesta si-a creat o asigurare, in cazul in care ar fi capturat de catre federali. Asigurarea de viata a acestuia consista intr-o arhiva informatica de aproximativ 1,4 GB. Se numeste Insurance.aes256,wikileaks si este codata cu un sistem criptografic complex. De cateva saptamani aceasta arhiva circula pe retelele P2P.  Nimeni nu stie ce se afla in interiorul acestei arhive, totul fiind doar o polita de asigurare a lui Juluan Assange in cazul in care ar fi capturat de catre CIA. Daca va fi capturat, atunci oamenii sai vor publica cheia acestei arhive.
 Nu se stiu multe despre el, sau despre intentiile sale, insa Assange a lasat urme din planul sau in diverse articole ale blogului sau in 2006, an in care a fondat Wikileaks: "Cu cat este mai secreta si mai injusta o organizatie, cu atat este mai vulnerabila scurgerilor de informatii", spunea atunci; "Doar cunoscand injustitiile le putem contesta".
 Assange numeste conspiratia puterea superputerilor si a marilor companii pentru a-si impune autoritatea in secret. Cum se poate combate? Cu scurgeri de informatii care sa poata faca imposibila tinerea unui discurs in public si a altuia in privat; informatii cu care sa implanteze neincrederea si nesiguranta in fiecare membru din acele retele.

 In ultimii ani, voluntarii Wikileaks au distribuit mai multe documente clasificate decat toata presa mondiala impreuna. "Acest lucru demonstreaza situatia alarmanta al mediilor de comunicatie, care este rusinoasa", spune Assange. Chiar daca Wikileaks este mai mult decat un mediu de informare, este scanteia unei revolutii care poate termina cu tot cinismul si toata ipocrizia existenta in putere si in politica.

6 lucruri de evitat intr-o relatie

0 comentarii
 O lista mica cu lucruri care ar trebui evitate intr-un cuplu, care pot simplifica si usura viata partenerului si face ca totul sa devina o experienta extraordinara.


1. Evita sa iti minti partenerul: Poate ca acest sfat pe care il dau este deja evident, si inutil de precizat, insa partenerii din multe cupluri decid sa minta inainte de a spune adevarul. De exemplu, pentru a nu rani sentimentele celuilalt partener, decidem sa pastram pentru noi unele hobby-uri sau preferinte. Intr-un final vom avea multe remuscari.
 In cazul unei femei care nu este satisfacuta de catre partener si minte, chiar daca acesta nici nu stie sa se poarte decent cu ea, si face asta doar ca acesta sa nu se simta penibil, remuscarile acesteia nu vor inceta sa apara. Dupa un timp va ajunge sa evite contactul sexual, fapt ce ar duce la destramarea relatiei.
 Expune-ti placerile! Evita sa minti! Conteaza foarte mult sinceritatea, in special in cadrul unei relatii de lunga durata.

2. Evita neintelegerile: Cand incepi o relatie serioasa trebuie sa iti fie foarte clare asteptarile pe care le ai de la relatia respectiva, adica sa iti planifici ceea ce vrei sa primesti, si ceea ce vrei sa dai relatiei. Cea mai mare greseala des intalnita in actualitate este sa crezi ca perechea ta va fi barbatul sau femeia cu care vei imparti intreaga viata.
 De altfel, se poate ca actuala ta pereche sa nu doreasca sa fie cu tine pe termen lung, sau mai simplu vrea sa formeze cu tine un cuplu temporal, doar evitand singuratatea, sau poate ca vrea doar relatii sexuale.
 Ai grija! Vezi inca de la inceput ce fel de relatie doresti, insa nu-ti lasa perechea neobservata. De asemenea trebuie sa observi si intentiile acesteia.

3. Evita sa ai o camera in casa parintilor: Actual, acest lucru este destul de comun in cuplurile recent casatorite, dar de fapt, o data ce te duci din casa parintilor trebuie sa faci tot posibilul sa nu mai o camera la dispozitie in casa acestora, unde te poti intoarce la fiecare mic necaz pe care il vei avea in viitorul apropiat. De ficare data cand te vei confrunta cu o problema, economica sau cu jumatatea ta, vei avea tendinta sa te intorci la parinti, stiind ca acolo va fi un loc pastrat special pentru tine, un loc spre care ai putea evada.
 O data ce ai plecat de la parinti, trebuie sa te confrunti cu problemele care se vor ivi impreuna cu perechea ta, evitand revenirea la parinti, pentru a scapa de tot. Nu te poti afla sub aripa protectoarea a acestora toata viata.

4. Evita cuvintele obscene si indecente: Fraze si termeni de tipul: "Dute dracu", "Jet" sau multe altele asemanatoare ar trebui sa dispara de pe buzele ambilor parteneri. Incepetul unei relatii cu fraze si glume de prost gust va crea o reactie de razbunare. Se vor simtit tradati ambii parteneri.
 Pentru a evita eventuale neplaceri de-a lungul timpului, ezitati sa folositi un limbaj vulgar si indecent. Nu veti avea decat de castigat.

5. Evita dependenta fata de perechea ta: Aceasta greseala este comuna in randul tinerilor, multi dintre ei fiind dependenti emotional fata de persoana iubita. Ajung in aceasta siuatie atat barbatii cat si femeile. Trebuie sa ai obiective in viata, spre care sa aspiri, nu trebuie sa idealizezi nimic, cu atat mai putin persoana iubita. Daca o vei preamari in permanenta nu vei face decat sa se simta sufocata. Tu te vei autoconsida inferior acesteia,  facand sa para ca toate greutatile sunt suportate de catre aceasta, si tu nu esti bun la nimic
 Incercati sa va faceti planurile impreuna, contribuind amandoi la sustinerea relatiei. Nu e nimic rau in a fi putin individualist, dimpotriva, omul ca fiinta are nevoie si de putin individualism, in ciuda faptului ca este o fiinta foarte sociala.
 Oriunde ai fi, nu te gandi tot timpul la persoana iubita. Se va crea o dependenta fata de aceasta, iar in cazul in care te vei desparti, tu ai avea cel mai mult de suferit.

6. Evita sa iti alege perechea doar pentru sentimente: In acest caz se incadreaza mai mult femeile decat barbatii, dar fara indoaiala nu este o regula universala. Tot timpul este important sa iti alegi jumatatea nu doar pentru simpla senzatie de atractie si dragoste, ci si pentru persoana respectiva, daca este sau nu adecvata.
Atractia fata de persoana iubita poate sa dispara dupa ceva vreme, iar daca nu ai nimic in comun cu aceasta, si nu iti place modul acesteia de a fi, nu veti mai fi impreuna multa vreme.

  Sper ca aceste 6 sfaturi sa fie de folos, sau cel putin o metoda de prevenire a unui posibil esec intr-o relatie. Multe lucruri se invata pe parcurs, experienta fiind singurul profesor.
Ultimile Postari