vineri, 24 decembrie 2010

Unde este omul? Testeaza-ti simtul de observatie

0 comentarii


Poti gasi omul din aceasta poza? Cat timp iti ia?

 Din punctul de vedere al medicilor care au creat acest experiment:
1. Daca il gasesti in trei secunde, ai simtul de observatie mai dezvoltat decat al majoritatii.
2. Daca il gasesti intr-un minut, atunci simtul tau de observatie este perfect normal.
3. Daca il gasesti intr-un interval de timp cuprins intre 1 si 3 minute, atunci simtul tau de observatue reactioneaza mai lent. Un supliment de proteine ar putea fi de mare ajutor.
4. Daca il gasesti in mai mult de 3 minute, atunci simtul tau de observatie este destul de lent, unica sugestie este mai participi la teste de acest tip pentru a ti-l dezvolta.

Cel mai mic sat oras din lume

0 comentarii
 Cea mai mica localitate din lume are doar 1 locuitor.
Se numeste Lost Springs, si a fost un oras pentru lucratorii unei autostrazi. Dupa ce au terminat autostrada, prin anii '80, toti locuitorii au plecat, unul cate unul. Doar o famile s-a mutat in acest oras, insa dupa ce a fost parasit.
 Din aceasta familie a ramas doar capul familiei, sotia sa a decedat, iar fiul sau s-a mutat in alta parte.


In momentul de fata Lost Springs este un oras cu doar 1 locuitor.

Se poate depasi viteza luminii?

1 comentarii
 Inteleg ca titlul sperie destul, insa va asigur ca daca cititi tot veti intelege (sau cel putin la asta ma astept)!
 Pentru inceput nimic nu-i mai bun decat niste intrebari simple

 Cu siguranta va amintiti inca de cand erati mici legile miscarii ale lui Newton. Problema tipica care se ivea era urmatoarea: Presupunem ca ne aflam pe strada in stare de repaus, si ca un autobuz circula in fata noastra cu o viteza de 50 km/h. Un pasager al acestuia arunca in interior spre directia de mers o minge cu o viteza de 20 km/h. Noi, aflati afara, cum percepem aceasta viteza? Foarte simplu, viteza de miscare a autobuzului si cea a mingei se aduna, astfel mingea avand fata de noi o viteza de 70 km/h. Totul este corect.

 De aici incepe ce e mai interesant. Sa ne imaginam acum ca schimbam autobuzul cu o nava spatiala, care nu se mai deplaseaza cu 50 km/h, ci cu aproape viteza luminii (notam aceasta viteza cu c). Ce se va intampla daca in interiorul acestei nave se va trage cu un proiectil, cu aproape viteza luminii, in sensul directiei de mers? Ce viteza va avea proiectilul fata de observator? Va depasi pentru observatorul  din afara aflat in stare de repaus viteza luminii?
  Ne gandim ca da, pentru ca are destul de multa logica sa fie suma vitezelor (u + v)... insa ne scapa ceva. Nu degeaba preciza Einstein ca NIMIC nu este mai rapid decat lumina.
 In acest caz, ce am neglijat mai exact? Foarte simplu... ceea ce am facut noi se numeste "suma vitezelor", si are in realitatea urmatoarea formula, putin mai complexa: 

w = ( u + v ) / ( 1 +  uv / c^2 )

 La viteze abituale, termenul uv/c^2 este practic 0 (c^2 este un numar enorm), din acest motiv ecuatia se simplifica, si ramane de calculat doar suma vitezelor (exact ca si in cazul legilor lui Newton).
 Fara indoiala, calatorind, cu viteza de 0.9c (90% din viteza luminii), si lansand un proiectil in directia sensului de mers cu o viteza de 0.9c descoperim ca proiectilul nu va atinge viteza de 1.8c (care ar fi aproape dublul vitezei luminii)...

Sa vedem de ce. Aplicam cea de-a doua formula:
(0.9c + 0.9c) /(1 + (0.9c*0.9c) / (1c^2)) = 1.8c / 1.81c = 0.994c

Deci, proiectilul nu ar iesi din nava in stil matrix. Pentru cei din interior totul s-ar vedea absolut normal.

Fara indoiala, observatorul neaflandu-se in stare de miscare si privind din afara scena, va avea parte de o serie de efecte extraordinare:
1. Atat nava cat si membrii acesteia se vor comprima ca un acordeon de-a lungul axului deplasarii (ajungand la o lungime nula la limita vitezei luminii).
2. Masa obiectelor urca simultan cu viteza (masa ar ajunge la infinit daca ar atinge viteza luminii).
3. Timpul ar trece mult mai lent pentru cei aflati in interiorul navei (timpul aproape se opreste la atingerea vitezei luminii).

Toate precizarile lui Einstein, puse mai tarziu in practica s-au demonstrat a fi foarte exacte (daca teoria relativitatii a lui Einstein ar fi fost incorecta, atunci acceleratoarele de particule nu ar putea functiona, sau bombele atomice nu ar exploda). 

Traiul decent - un ideal pentru multe persoane

0 comentarii
 Vorbeste Warren Buffett, avand cea de-a treia avere de pe planeta, clasificata dupa marime: "Bogatii trebuie sa plateasca mai multe impozite". "Ne merge mai bine ca niciodata"; admite intr-un interviu recent acelasi investitor multimiliardar, care a denuntat acum cativa ani, ca secretara sa platea proportional mai multe impozite decat el.
 Buffet vorbeste despre SUA, insa mesajul sau este exportabil. In Romania, pentru a nu merge mai departe, avem acelasi impozit si aceleasi taxe pentru toate categoriile sociale. Multi intreprinzatori au un profit mai mic decat salariul mediu, sau unele pensii speciale. Se pare ca inegalitatea este intr-o continua crestere, si nu doar in Romania, ci in intreaga UE, si in intreaga lume.

 Cei cu venituri astronomice ar trebui sa aiba taxe speciale. Deasemenea si cei cu venituri mici. In acest mod inegalitatea nu ar fi chiar atat de mare, si am putea toti sa beneficiem de un trai decent. Insa cine ar aplica asta? Parlamentarii? Guvernul Boc? Presedintele? ...
 Sunt unii oameni care au ajuns sa anunte ca au prea multi bani, si vor sa ajute economia.
 Se pare ca de moment traiul decent ramane un ideal pentru multe persoane.
Ultimile Postari